Makale Değerlendirme Süreci


1. Yazının Dergi Sistemine Yüklenmesi

Yazar, (birden fazla yazar olması halinde sorumlu yazar) Makale Takip Sistemi aracılığıyla yazıyı yükler ve değerlendirme sürecinin bir parçası olarak yazar(lar)la ilgili bilgileri sisteme girer. Dergiye Makale Takip Sistemi dışında bir yolla ulaştırılmaya çalışılan yazılar hiçbir şekilde değerlendirme sürecine alınmaz.

2. Yayın Kurulu Ön Değerlendirmesi

Editörler, derginin şartlarına uygun olduğundan emin olmak için makalenin biçimini derginin Yazım Yönergeleri uyarınca değerlendirir. Buna uymayan yazılar reddedilebilir. Yazılar bu aşamada bahsedilen ölçütlerden başka herhangi bir ölçüte tabi tutulmaz.

3. Baş-Editör Ön Değerlendirmesi

Baş editör, yazının derginin kapsamına uygunluğunu ve içeriğinin yeterince özgün ve yenilikçi olup olmadığını kontrol eder. Yazı hakkında derginin kapsamına uygun olmadığı kanaatine varırsa, hakem incelemesine göndermeden reddetme ya da değerlendirme sürecini herhangi bir aşamasında sonlandırma hakkını saklı tutar.

4. Hakemlere Davet

Baş editör, uzmanlık alanlarına göre belirlediği hakemlere davetiye gönderir. Genel tavır yazıların en az iki hakem tarafından incelenmesini sağlamak yönündedir. Fakat hakemler arasında yazıya dair karşıt kanaatler oluşması halinde baş editör daha fazla sayıda hakemi davet edebilir. Yayınlanabilmeleri için, yazılar en az iki hakemden olumlu rapor alma şartını sağlamalıdır. 

5. Davetiyelere Yanıt

Davet edilen hakemler, değerlendirilecek yazının uzmanlık alanlarının sınırlarına girip girmemesi ve işyüklerinin durumuna göre davetiyeleri kabul edebilir ya da geri çevirebilirler. Fakat davetiyelere olumlu yanıt veremeyen ve yayın sürecine bizzat katkıda bulunamayan hakemlerin diğer olası yetkin hakemleri önererek değerlendirme sürecine katkıda bulunmaları oldukça önemli bulunmakta ve teşvik edilmektedir.

6. Yazının İncelenme Süreci 

Yazının incelenmesi süreci iki aşamadan oluşur: gözden geçirme ve detaylı inceleme. Eğer hakemler yazının içeriğinde ya da felsefi görüşlerin sunuluşunda büyük sorunlar tespit ederlerse, detaylı analiz aşamasına geçmeden yazıyı reddetme hakkına sahiptirler. Fakat hakemler ilk aşamanın sonunda yazı hakkında olumlu kanaat edinirlerse ikinci aşamaya geçerek yazıyı detaylı bir analize tabi tutarlar. Bu süreçte hakemlerin yazıya dair fikirlerini paylaşmaları ve yazara gerekli hususları belirtmeleri beklenmektedir. Süreç sonlandığında hakemler yazının yayına (1) kabulü, (2) reddi, (3) düzeltilerek tekrar sisteme yüklenmesi şeklinde üç tavsiye kararından birini yayın kuruluna rapor olarak bildirirler. 

7. Baş Editörün Son Değerlendirmesi

Baş editör,  son kararı vermeden önce hakemlerden gelen tüm değerlendirmeleri inceler. Hakem raporları önemli ölçüde farklılık gösterirse baş editör son kararı verebilmek için yazıyı başka bir hakeme daha gönderebilir.

8. Baş Editörün Kararının Yazara Bildirilmesi

Baş editör, yazara yazıyla ilgili alınan nihai kararı bildiren bir e-posta gönderir. Baş editör bu e-postaya hakemlerin yazıya dair rapor ve yorumlarını da dahil eder. İkili kör-inceleme sürecine dair akademik ve etik teammüllerin bir parçası olarak hakemlerin kimliği yazarla asla paylaşılmaz. 

9. Sonraki Adımlar

Buraya kadarki süreç sonunda yazının yayınlanmasına karar verilirse editör kurulu yazıyı yayına hazırlar. Eğer metin düzeltilerek sisteme tekar yüklenmek üzere yazara geri gönderilmişse yazar kendisinden beklenen düzeltmeleri ve varsa kendi düzenlemelerini de ekleyerek yazının son halini sisteme yükler. Deerlendirme ve yayın sürecinde gecikmelerin önüne geçmek için yazarın düzeltilmiş son versiyonu sisteme mümkün olan en kısa sürede yüklemesi beklenir. Son hali hakemler tarafından değerlendirildikten sonra hakemler yazının yayınlanması konusunda (1) kabul, (2) redd kararlarınıdan birini tavsiye ederler. Eğer yazarlardan önemli değişiklikler istenmemişse baş editör yazının hakemlerce tekrar değerlendirilmesini talep etmeyebilir. Bu aşamadan sonra (yazının son versiyonunu yayınlamama hakkını kendilerinde saklı tutmak kaydıyla) baş editör ve yayın kurulunun uygun gördüğü bir sayıda yazının yayınlanmasına karar verilir. 

10. Yayın Ücreti

BEYTULHİKME An International Journal of Philosophy (ISSN: 1303-8303) açık erişim modeli ile yayıncılık yapan bilimsel bir dergidir.  Değerlendirilmek üzere dergiye gönderilen çalışmalar için yayın ücreti (APC) talep edilmektedir.  YÖK ve ÜAK’ın tavsiye kararları çerçevesinde makalelerin işlem ücreti, kabul veya ret şartına bakılmaksızın makale başvurusu sırasında yazarlara bildirilerek talep edilmektedir. BEYTULHİKME, ÜAK Doçentlik başvurularında “Kabul veya ret şartına bakılmaksızın başvuru sırasında yayın ücreti alan dergiler” kategorisindedir. Bu bakımdan, dergimizde yayınlanan çalışmalar bütün akademik müracaat, akademik teşvik ve doçentlik başvurularında kullanılabilmektedir.  Dergiye yurtiçinden gönderilen çalışmalar için 4000 TL,  yurtdışından gönderilen çalışmalar için 250 $ talep edilmektedir.